H BabylonGardens σχεδίασε και ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας
πρότυπης πράσινης στέγης με χαμηλή βλάστηση στο αίθριο του πρώτου ορόφου του
Γυμνασίου-Λυκείου στη Λίμνη Ευβοίας, σε μία περιοχή που είχε δοκιμαστεί στις
πυρκαγιές του 2021.

Η πράσινη στέγη μαζί με ειδικά
καθίσματα στον προαύλιο χώρο, προσφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη σχολική
κοινότητα. Πλέον, οι μαθητές και καθηγητές διαθέτουν προς χρήση ένα χώρο υψηλής
αισθητικής, ενώ παράλληλα δόθηκε λύση σε σημαντικό πρόβλημα στεγανότητας που
αντιμετώπιζε επί χρόνια το σχολείο.

Η ενεργειακή απόδοση τμήματος του κτιρίου δε, υπολογίζεται ότι αναβαθμίστηκε κατά 10%, ενώ βελτιώθηκε αισθητά η ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών και της συγκράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων που είχαν αυξηθεί μετά τις πυρκαγιές. Επιπλέον, η ύπαρξη του νέου οικοσυστήματος, στο οποίο ήδη φωλιάζουν πουλιά και επωφελή έντομα, εκεί που πριν λίγο καιρό βρίσκονταν μόνο πλάκες και τσιμέντο, λειτουργεί ως παράγοντας ευαισθητοποίησης των μαθητών για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Αθήνα, 16 Μαΐου, 2022

Η Jones Lang LaSalle Inc. (NYSE: JLL) ίδρυσε το Ίδρυμα JLL (JLL Foundation), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό εστιασμένο στη δημιουργία μακροπρόθεσμου αντικτύπου στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ώστε να διαμορφώσει το μέλλον του real estate για έναν καλύτερο κόσμο

Η Babylon Gardens με έδρα την Αθήνα, ένας Κόμβος Καινοτομίας για Πράσινες Αστικές Τεχνολογίες, σχεδιάζει και κατασκευάζει πράσινες στέγες και πράσινους τοίχους από ανακυκλωμένο πλαστικό με στόχο την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας, και επιλέχθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από το JLL Foundation λόγω  του μόνιμου, θετικού αντικτύπου στο κλίμα και το περιβάλλον από τη δραστηριότητά της, αλλά και λόγω της ποικιλομορφίας της ομάδας και της ικανότητας κλιμάκωσης της επιχειρηματικής της δραστηριότητάς της σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σε συνεργασία με την Good Machine, ένα επιχειρηματικό στούντιο που ειδικεύεται στον χώρο των επιπτώσεων του κλίματος, το Ίδρυμα της JLL ακολουθεί μια μη παραδοσιακή προσέγγιση ώστε να στηρίξει οργανισμούς που εστιάζονται στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον. Ως impact investor, ως δηλαδή επενδυτής σε εταιρείες περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος, το Ίδρυμα προσφέρει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο και επανεπενδύει τα επιστρεφόμενα κεφάλαια. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ταχύτητα στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ένα δίκτυο συνεπενδυτών για την προώθηση καινοτόμων λύσεων.

«Η φιλοδοξία του Ιδρύματος της JLL να δημιουργήσει σημαντικό αντίκτυπο σε ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα τα επόμενα 10-20 χρόνια είναι ευθυγραμμισμένη με τον σκοπό της JLL να διαμορφώσει το μέλλον του real estate για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο Christian Ulbrich, Διευθύνων Σύμβουλος της JLL. «Καθώς οι εταιρείες παντού εστιάζουν περισσότερο στην επίτευξη των δικών τους στόχων βιωσιμότητας, η παροχή βοήθειας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε περιβαλλοντικές προκλήσεις μπορεί να κάνει πραγματική και μακροπρόθεσμη διαφορά».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα της JLL, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος https://foundation.jll.com/

Σχετικά με την JLL
Η JLL (NYSE: JLL) είναι μια ηγέτιδα εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και επενδύσεων. Η JLL διαμορφώνει το μέλλον της ακίνητης περιουσίας για έναν καλύτερο κόσμο χρησιμοποιώντας την πιο προηγμένη τεχνολογία και δημιουργεί εκπληκτικούς χώρους και βιώσιμες λύσεις για ακίνητα για τους πελάτες μας, τους ανθρώπους μας και τις κοινότητές μας. Η JLL είναι μια εταιρεία της λίστας Fortune 500 με ετήσια έσοδα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, δραστηριότητες σε περισσότερες από 80 χώρες και παγκόσμιο εργατικό δυναμικό άνω των 100.000 ατόμων τον Μάρτιο του 2022. Η JLL είναι η επωνυμία και σήμα κατατεθέν της Jones Lang LaSalle Incorporated. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.jll.com

Σχετικά με την BabylonGardens
Η BabylonGardens είναι ένας Κόμβος Καινοτομίας για Πράσινες Αστικές Τεχνολογίες, με διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ελαφριές πράσινες στέγες και για πανάλαφρους, πράσινους τοίχους φτιαγμένους από ανακυκλωμένο πλαστικό. Στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση βιώσιμων λύσεων για χώρους πρασίνου στις πόλεις καλύπτοντας με ζωντανά φυτά το εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πλαστικό. Κατασκευάζει τα πιο ελαφριά συστήματα πράσινων στεγών και πράσινων τοίχων εστιάζοντας στην εξοικονόμηση νερού, και ειδικά προσαρμοσμένα για πόλεις με ξηρά κλίματα, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.babylongardens.eu

Σχετικά με την Good Machine
Η Good Machine είναι ένα επιχειρηματικό στούντιο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο με ένα εκτεταμένο δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτών και ιδρυμάτων στον χώρο του κλιματικού αντικτύπου. Η Good Machine εντοπίζει ευκαιρίες στον  κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα, αναπτύσσει γρήγορα, και πρωτότυπα βιώσιμες λύσεις, και λειτουργεί ως incubator και δημιουργεί εταιρείες που εστιάζουν στον αντίκτυπο των αρχών του ESG. Η Good Machine δημιουργεί ομάδες επιχειρηματιών, μηχανικών και συμβούλων στρατηγικής που αντικατοπτρίζουν την ισότητα των φύλων και την ποικιλομορφία στην οποία εστιάζει ο τομέας της κλιματικής επίδρασης και της καινοτομίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://goodmachine.studio/

Stefano Boeri Architetti

China’s first ‘Vertical Forest City’ has been completed, providing a home to around 500 people – and over 5,000 shrubs and trees, designed by acclaimed Italian architect Stefano Boeri who has been promoting the notion that tower blocks are green spaces, for decades.

Stefano Boeri Architetti

Though the new complex is still recognisably the work of Boeri, best-known for the Bosco Verticale in Milan, the residential towers combine open and closed balconies to forge a stair-like effect.

This design is meant to “create a continuous, ever-changing movement”, as the building blends natural and built environments together.

Stefano Boeri Architetti

All the foliage included in the project has been selected from native, non-invasive species. There are 404 trees, predominantly Ginkgo biloba – which is a type of Ginkgoales, an ancient order of trees dating back more than 290 million years.

Stefano Boeri Architetti

Source: Euronews

🌱 Excited that BabylonGardens participates in the Circular Cities ClimAccelerator ClimAccelerator & Climate Innovators and we are gearing up for the big demo day on December 15, 2021!


🍀 We have been humbled and honored to partake in this amazing #circularsolutions program along with a fantastic group of companies and evolve through this process!


#GreenRoofs #GreenWalls #circulareconomy #Circularity #Sustainability #ImpactInvesting

Η εγκατάσταση πράσινων στεγών στις πόλεις για τη μείωση του φαινομένου της «αστικής νησίδας θερμότητας»  θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ποιες περιοχές είναι πιο ζεστές, ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι και πού η χρήση κλιματισμού είναι υψηλότερη, λένε ερευνητές στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να συμπεριλάβουν όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες περιοχές θα ωφελούνταν περισσότερο από την εγκατάσταση πράσινων σκεπών. Σύμφωνα με αυτούς, η μεθοδολογία μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη που υποφέρουν από το φαινόμενο της «αστικής νησίδας θερμότητας».

«Οι πράσινες στέγες είναι μία αποτελεσματική στρατηγική για τον μετριασμό της αστικής θέρμανσης», λέει ο Ashish Sharma, Πανεπιστημίο του Notre Dame, ΗΠΑ. “Ωστόσο, η τοποθέτηση και εφαρμογή πράσινων στεγών… θα πρέπει να έχει επιστημονική βάση, που θα προκύπτει από διεπιστημονικούς εμπειρογνώμονες.”

Για να καθορίσουν τα καλύτερα μέρη για τη φύτευση πράσινων στεγών, ο Sharma και οι συνεργάτες του συνέταξαν δείκτες κοινωνικής ευπάθειας με βάση την έκθεση των ανθρώπων στην αστική θερμότητα, την ευαισθησία τους σε αυτήν και την ικανότητά τους να προσαρμόζονται. Η ομάδα συνδύασε αυτούς τους δείκτες με προσομοιώσεις θερμοκρασίας και δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για μονάδες κλιματισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ένας χάρτης που έδειξε σε ποιες περιοχές οι πράσινες στέγες θα αποφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Ο Sharma πιστεύει ότι η μελέτη ισχύει και για άλλες πόλεις και θα βοηθήσει τους πολεοδόμους να κάνουν κατάλληλες επιλογές. “Δεν θα πρέπει να υπάρχουν μόνο πολεοδόμοι που αναπτύσσουν στρατηγικές για πράσινες στέγες, αλλά και επιστήμονες ειδικοί σε θέματα ατμόσφαιρας και κοινωνίας, ειδικοί σε οικοσυστήματα και πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Πρωτοπόρος η BabylonGardens και πλήρως εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις απαραίτητες πολιτικές για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας!

Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή ενέκρινε τρείς νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής και της οικολογικής κρίσης.

Μία από αυτές αφορά στη νέα στρατηγική της ΕΕ για το έδαφος, με στόχο την αποκατάσταση, την ανθεκτικότητα και την προστασία όλων των ευρωπαϊκών εδαφών έως το 2050. Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κ. Φρανς Τίμερμανς, «η στρατηγική μας για το έδαφος θα επιτρέψει στο έδαφος να καταστεί υγιές, να χρησιμοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο και να τύχει της νομικής προστασίας που χρειάζεται».

Η πίεση που δέχονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο προστασίας για το έδαφος με αυτό που ισχύει για τα ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον αέρα, είναι μεγάλη και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Πρωταρχικής σημασίας καθίστανται η αποκατάσταση των ήδη ρυπασμένων περιοχών, η ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές και φυσικά περιβάλλοντα και φυσικά η εστίαση στην ανάπλαση των αστικών τοπίων, όπου το έδαφος βρίσκεται ήδη «σφραγισμένο» κάτω από τα πεζοδρόμια και την άσφαλτο.

Καινοτόμες λύσεις και μη συμβατικοί χώροι πρασίνου, όπως για παράδειγμα πράσινοι τοίχοι, κάθετοι κήποι και πράσινες στέγες θα πρωτοστατήσουν στην ανάπλαση αυτή και την πράσινη μετάβαση ώστε τα αστικά κέντρα να είναι πιο φιλικά και υγιή για τους ανθρώπους. 

Για πρώτη φορά φέτος στις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την #GreenWallDay, μια μέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στους πράσινους (κάθετους) τοίχους!

Εδώ και δεκαετίες, οι πράσινοι τοίχοι αναβαθμίζουν και ομορφαίνουν εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, προσθέτοντας αξία σε ακίνητα και καλλωπίζοντας γείτονιες! Εκτός από το αισθητικό κομμάτι όμως, οι πράσινοι τοίχοι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας!

Καθαρίζουν τον αέρα, μειώνουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, μειώνουν τους θορύβους και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας. Δεν είναι δηλαδή μόνο το οικολογικό και αισθητικό όφελος για τη χρήση πρασίνου σε τοίχους, αλλά κυρίως τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη!

Πράσινος τοίχος κατασκευσμένος από την BabylonGardens σε υπόγειο χώρο ξενοδοχείου στην Αθήνα χωρίς φυσικό φως

Δείτε ένα υπέροχο βίντεο αφιερωμένο στους πράσινους τοίχους με τον υπέροχο τοίχο στο Westfield του Λονδίνου κατασκευασμένου με την τεχνολογία της Gsky που η BabylonGardens αποκλειστικά εκπροσωπεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

H BabylonGardens εξασφάλισε την αποκλειστική αντιπροσωπία για την Ελλάδα και την Κύπρο, της αμερικανικής πολυβραβευμένης GSky®, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο σχεδιασμό και την κατασκευή πράσινων τοίχων, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων όλων των τύπων κτιρίων.